Chcete rychlý recept na pizzu?
Tak jo, vyválíme rozmražené listové těsto, dáme na něj kečup, aidam a třeba mraženou kukuřičku a upečeme.
Chcete skvělý recept na pizzu?
Tak jo, jak učí můj pizzaguru Frankie Galluci, pizza chce hlavně čas.
Den předem (ale klidně dva dny) si v míse ve třičtvrtě litru vody rozmícháme 15 gramů cukru a 3 gramy čerstvého droždí. Postupně ručně zapracujeme 1200 gramů mouky na pizzu ( stačí Babiččina volba Pizza), někdy tak ve dvou třetinách zpracované mouky přidáme 15 ml olivového oleje a 30 g soli. Těsto přesuneme na vál, a tak pět minut překládáme, pak ho necháme deset minut odpočívat, ještě dvakrát třikrát přeložíme, přesune zpátky do mísy, přikryjeme fólií aby nenačichlo či neoschlo, a šup s ním do ledničky.
Teď máme spoustu času na hledání skvělých surovin – dobrých drcených rajčat(plechovka), mozzarelly, parmazánu a čerstvé bazalky.
Tři hodiny před pečením rozdělíme těsto do jednotlivých kulatých bochánků a dáme třeba do misek vytřených troškou olivového oleje. Porce těsta by měla vystačit na devět bochánků, věřte že zmizí.
A už je to tady, pečení. Stačí obyčejná elektrická trouba, dolů položíme pizza kámen nebo jenom převrácený plech, a vyhřejete, co termostat dovolí. Pizza prkénko ( v nouzi stačí lepenkové víko boxu od dovezené pizzy) pro začátek štědře poprášíte moukou (u příštích pizz už budete mít odhad). V ruce něžně vytvarujeme z bochánku těsta kruhovou placku – vytahováním vlastní vahou, nebo natahováním přes klouby prstů. Placku umístíme na prkénko, potřeme třemi lžícemi drcených rajčat, poprášíme troškou namletého parmezánu, pokapeme troškou olivového oleje.
Radši si vyzkoušíme, že se placka na prkénku pohybuje volně, a pak už ji můžeme sešoupnout do trouby. Máme li prosklená dvířka, můžeme v reálném čase dvě tři minuty sledovat, jak se krásně nafukuje. Vyndáme z trouby, doplníme nakrájenou mozarellu, a vrátíme do trouby, můžeme li tak na mřížku nahoru těsně pod rozpálený grill. Teď už stačí tak minutka, minutka a půl, pizza zlátne před očima!
Vyndáme, opět lehce zakápneme olivovým olejem, doplníme pár lístečků bazalky, nakrájíme na kousky a sledujeme, jak rychle s mlaskáním mizí. Mňam.
Po dopečení všech pizz vypneme troubu a jdeme zadělat těsto na další den.
Psáno na přání Petra Globočníka z MY Litvínov